Jaunums

Kredītņēmēju asociācija strādā pie maksātnespējas procesa termiņa samazināšanas un „nolikto atslēgu” principa ieviešanas

Latvijas kredītņēmēju asociācijas rīkotajā preses konferencē valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš atklāja asociācijas pamatmērķus un valdes loceklis Aivars Rudi informēja par plānotajiem Maksātnespējas likuma grozījumiem – maksātnespējas procesa termiņa samazināšanu un „nolikto atslēgu” principu. Preses konferencē piedalījās arī Saeimas deputāts Viktors Valainis, kurš pauda atbalstu asociācijas darbībai un plānotajiem likuma grozījumiem, kā arī uzņēmējs Ivo Krontāls, kurš patlaban iziet maksātnespējas procesu un sniedza atklātu izklāstu par savu situāciju.

Konferences sākumā asociācijas valdes loceklis Aivars Rudi izteica prognozes par to, ka Latvijā parādu segšanas situācija neuzlabosies, jo izdevumi pieaug, bet ienākumi tik strauji neaug. Viņš pauda bažas, ka liela daļa no tiem, kuri patlaban vēl spēj segt savus regulāros maksājumus ar mazo kredītu palīdzību vai pat bez tiem, drīz, iespējams, vairs to nevarēs. Tāpēc, kā skaidro asociācijas valdes priekšsēdētājs, ir dibināta Latvijas kredītņēmēju asociācija, kura informēs kredītņēmējus, konsultēs, aizstāvēs tiesas procesos, pārstāvēs kredītņēmēju intereses sarunās ar banku vai nebanku aizdevējiem, kā arī politiķiem un valsts amatpersonām un ierosinās kredītņēmēju situāciju uzlabojošus grozījumus Latvijas normatīvajos aktos, kuri regulē kreditoru un parādnieku savstarpējās attiecības.

A. Rudi skaidro, ka asociācijas pārstāvji patlaban aktīvi piedalās Maksātnespējas likuma grozījumu izskatīšanas darba grupās, kur tiek izskatīti divi būtiskākie grozījumu jautājumi. Viens ir par maksātnespējas procesa termiņa samazināšu uz 1,5 gadiem, kas nozīmē, ka kredītņēmējs no saistībām tiks atbrīvots īsākā termiņā un varēs atgriezties atpakaļ ekonomikā daudz ātrāk nekā līdz šim. Otrs jautājums skar „nolikto atslēgu” principu. „Šeit nav runa par klasisko „nolikto atslēgu” principu, kāds darbojas citās valstīs. Latvijā „nolikto atslēgu” princips darbojas tikai Maksātnespējas likuma ietvaros, kas nozīmē, ka to var izmantot tikai cilvēks, kurš ar tiesas lēmumu ir atzīts par maksātnespējīgu. Procesā parādnieka īpašums tiek pārdots un hipotekārais kreditors zaudē tiesības atprasīt atlikušo naudu,„ uzsver A. Rudi. „Izejot maksātnespējas procesu parādniekam vairs nav mantas, bet viņam nav arī parādu,” piebilst J. Āboliņš.

Preses konferencē piedalījās arī uzņēmējs Ivo Krontāls, kurš atklāti stāsta par savām kredītproblēmām un maksātnespējas procesu, lai iedrošinātu arī citus kredītņēmējus ar līdzīgām problēmām nebaidīties no maksātnespējas procesa un meklēt risinājumu savai situācijai. 2010. gadā Ivo ikdienas ienākumi samazinājās par 80%. Tā kā kopējās kredītsaistības bija 200 tūkst. latu (~284 tūkst. eiro), Ivo vairs nespēja veikt regulārus maksājumus. Lielākais kreditors – DNB banka vērsās pret uzņēmēju, jo saistības netika pildītas. Ivo sāka ņemt mazos kredītus, lai atmaksātu hipotekāro kredītu. Aizdevumu apjomi auga, tāpēc  Ivo nolēma vērsties pie kompetentiem speciālistiem, kuri varētu ieteikt labāko šīs situācijas risinājumu. Vispirms viņš devās pie Aivara Rudi, kurš piedāvātāja divus šīs situācijas risinājumus. Tā kā pirmais, kas bija rast kopsaucēju ar banku, neizdevās, tika izvēlēts otrais, kas bija maksātnespējas process. Tālāk Ivo vērsās pie Jāņa Āboliņa, lai izprastu šo maksātnespējas procesu. 2011. gada maija beigās tika iesniegtas visas nepieciešamās formalitātes un jau jūlija sākumā tika saņemts tiesas lēmumu par maksātnespējas procesa uzsākšanu. Vēl gadu Ivo ar ģimeni dzīvoja savās mājās, līdz visa manta un nekustamie īpašumi tika pārdoti izsolē. Patlaban Ivo veic regulārus maksājumus pēc tiesas apstiprināta maksājumu plāna – katru mēnesi aptuveni 15 eiro, ko atbilstoši sadala kreditoriem. „Tagad beidzot manā pastkastītē ir vairs tikai draugu vēstules, jo vairs nesaņemu draudu vēstules un zvanus. Bērni mājās skraida laimīgi, jo tētis mājās nāk priecīgs un  vairs nelauza galvu, kā atmaksāt parādus!” stāsta Ivo.

Atbalstu asociācijas izveidei, darbībai un Maksātnespējas likuma grozījumiem pauda arī Saeimas deputāts Viktors Valainis, kurš atzīst, ka Latvijā kredītņēmēji vienmēr bijuši neaizsargāti. „Uzskatu, ka cilvēkam visu mūžu nav jāmaksā par kļūdu, kas pieļauta 2008. gadā. Mums ir jārod iespēja viņiem iziet no maksātnespējas grūtībām. Maksātnespējas likums virzās ļoti lēni, toties kvalitātīti. Nav māksla pieņemt likumu, kuru pēc mēneša satversmes tiesa apstrīd. Šis noteikti nebūs no tiem likumiem!” savu pārliecību pauda V. Valainis.