AktuāliJaunumsMaksātnespējaPublikācija

Tiesu izpildītāji varēs veikt ieturējumus 30% apmērā no ienākumiem, kas ir virs 1/2 no minimālās algas

Labdien! No 1.oktobra stājas spēkā grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz, ka turpmāk tiesu izpildītāji varēs veikt ieturējumus 30% apmērā no ienākumiem, kas ir virs 1/2 no minimālās algas jeb 350,- EUR mēnesī. Jāpiekrīt, ka daļai parādnieku jeb tiem, kuriem alga pārsniedz minimālo algu, būs ieguvēji, jo turpmāk tiesu izpildītājiem būs no ienākumiem jāatrēķina 350,- EUR un no šīs starpības tiks veikti ieturējumi 30% apmērā. Par piemēru – ja agrāk parādniekam, kuram ienākumi bija 1000 EUR, ieturējumi bija 300 EUR, tagad ieturējumi būs 195,- EUR (1000,,00 – 350,00=650×30%). Tomēr šie likuma grozījumi ir netaisnīgi pret mazāk nodrošinātajiem parādniekiem – pensionāriem, cilvēkiem, kas saņem invaliditātes pensijas un citiem, jo līdz šim no pensijām, kas bija līdz 700,- EUR nekādus līdzekļus nevarēja ieturēt, bet tagad pensionāriem, kuri tā bieži vien skaita katru centu, ieturējumus no pensijas, kas ir virs 350,- EUR, varēs veikt. Latvijas Kredītņēmēju asociācija uzskata, ka šobrīd pieņemtie likuma grozījumi ir netaisnīgi, jo tas skars vismazāk nodrošinātos, tāpēc ja šādus likuma grozījumus Saeimas deputāti atbalstīja, tad kompromisa variants būtu pensijām un algām līdz minimālajai algai noteikt ieturējumus 10% apmērā. Diemžēl ziema daudziem pensionāriem būs barga, par ko parūpējušies Saeimas deputāti.