MaksātnespējaPublikācija

Tieslietu ministrs asi kritizē bankas / Apollo.lv, 10.10.2014.

Latvijas komercbanku nostāja attiecībā uz Maksātnespējas likuma grozījumiem un nolikto atslēgu principu līdzinās šantāžai, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

«Es to citādi kā par šantāžu nevaru nosaukt,»  teica Bērziņš.

Viņš atzīmēja, ka Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas paredz noliktās atslēgas principu ir jāstājas spēkā no nākamā gada 1.janvāra, tādēļ banku paziņojumi par izstāšanos no mājokļu iegādes atbalsta programmas jaunajām ģimenēm ir nepamatoti.

«Līdz 1.janvārim šo kreditēšanas programmu noteikti varētu īstenot un piešķirt kredītus. Ja ir šāda attieksme, tad tas man rada jautājumus. Es domāju, ka bankas tādā veidā raida signālus jaunajai Saeimai par to, ka  vēlētos, lai šis jautājums atkal atgrieztos Saeimas darba kārtībā,»  teica Bērziņš.

Uz jautājumu, vai Saeimai būtu jāmaina Maksātnespējas likums, ministrs uzsvēra, ka būtu svarīgi izvērtēt, kā grozījumi darbojas praksē. «Pusgads vai gads un tad, attiecīgi redzot rezultātu, mēs varam atgriezties pie diskusijas, objektīvi izvērtējot rezultātus. Bet arguments, ka grozījumi automātiski ietekmēs kreditēšanu, nav pamatos,»  norādīja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinājis banku kritizētos grozījumus Maksātnespējas likumā. Vienlaikus prezidents aicinājis Saeimu izvērtēt pieņemtos grozījumus Maksātnespējas  likumā, lai tādēļ nesamazinātos fizisko personu kreditēšanas pieejamība un, lai tiktu turpināts valsts atbalsts dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, it īpaši lauku reģionos.

Bankas kritizējušas pieņemtos grozījumus Maksātnespējas likumā, kas atvieglo fizisko personu maksātnespējas   procesu, paredzot nolikto atslēgu principu. Bankas uzsver, ka tādēļ jaunieviestā programma ģimeņu atbalstam mājokļa iegādei ir zaudējusi jēgu un hipotekārie kredīti būs pieejami vien turīgajiem.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima 25.septembrī, lemjot par grozījumiem Maksātnespējas  likumā galīgajā lasījumā, likumā atstāja normu par nolikto atslēgu principu. Nolikto atslēgu princips būs piemērojams fizisko personu maksātnespējas  procesā tikai uz to mantu, uz kuru būs nostiprināts nodrošinājums pēc 2015.gada 1.janvāra.

Avots: Apollo.lv