Aktuāli

1.jūlijā stājušies spēkā grozījumi Maksātnespējas likumā

Ar 1.jūliju stājušies spēkā grozījumi Maksātnespējas likumā un īsumā informēsim par grozījumiem, kas skar fizisko personu maksātnespējas procesu.

Pēc Latvijas Kredītņēmēju asociācijas iebildumiem Saeima neatbalstīja Nacionālās apvienības deputāta G.Bērziņa ierosinājumu par “ģimenes” bankrota likvidēšanu. Vienīgās izmaiņas, kas skar ģimenes bankrotu – turpmāk, iesniedzot kopēju maksātnespējas pieteikumu, parādniekiem būs jābūt vienai kopīgai parādsaistībai (piemēram galvojums vai solidāra saistība), kas lielāka par 5 000,- EUR.

Saeima savukārt atbalstīja Nacionālās apvienības deputāta G.Bērziņa ierosinājumu – personām, kurām tiks izbeigts maksātnespējas process un netiks dzēstas saistības, vienu gadu būs liegts iesniegt atkārtotu maksātnespējas pieteikumu.

Vēl Saeima Maksātnespējas likumā ir skaidri noteikusi, ka saistību dzēšanas procedūras laikā parādniekam ir jāmaksā 1/3 no saviem ienākumiem pēc nodokļu nomaksas, bet ne mazāk kā 1/3 no minimālās mēnešalgas pirms nodokļu nomaksas (šobrīd 430,- EUR).

Neskaidrību gadījumā sniedzam konsultācijas, pirms tam piesakoties pa telefonu 25157553.