Aktuāli

Kas notiek pēc fiziskas personas maksātnespējas procesa

Jau vairākiem tūkstošiem ir beidzies fiziskas personas maksātnespējas process un bieži cilvēki jautā par to, kādas darbības būtu jāveic pēc maksātnespējas procesa. Šoreiz par lietām, kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība.

  1. Jau iepriekš informējām, ka tagad ir iespēja arī elektroniski uzzināt par tiesu izpildītājiem, pie kuriem atrodas konkrētas personas izpildu lieta. Pēc maksātnespējas procesa pabeigšanas lietderīgi būtu par to informēt tiesu izpildītāju, lai tiktu izbeigtas pret Jums uzsāktās izpildu lietvedības. Tas pasargās Jūs no situācijas, kad tiek bloķēti Jūsu bankas konti.
  2. Ir bijuši gadījumi, kad arī divus gadus pēc maksātnespējas procesa Latvijas Bankas kredītreģistrā ir informācija, ka personai vēl joprojām ir aktuālas parādsaistības, tāpēc mūsu ieteikums ir pēc maksātnespējas procesa pabeigšanas informēt kreditoru par procesa pabeigšanu.
  3. Ja ir doma pēc maksātnespējas procesa uzņemties jaunas parādsaistības, tad banku nosacījums ir patstāvīgi ienākumi un nosacījums, ka darba alga tiek regulāri pārskaitīta uz  banku, kurā Jūs plānojat saņemt aizdevumu.
  4. Visbeidzot, pēc maksātnespējas procesa Valsts ieņēmumu dienests pievērš vērību darījumiem, kurās iesaistītas personas, kuras ir pabeigušas maksātnespējas procesu. Valsts ieņēmumu dienests atsevišķos gadījumos ir pieprasījis paskaidrojumus no personām, kurām nav patstāvīgi ienākumi, par līdzekļu izcelsmi.

Protams, arī pēc maksātnespējas procesa, ir iespēja vērsties pie mums – Latvijas Kredītņēmēju asociācija un saņemt konsultāciju gadījumos, kad ir neskadrības šādās situācijās.