AktuāliJaunumsMaksātnespēja

Uzzini, kā rīkoties, kad tiesu izpildītājs negaidīti nobloķē kontu! (25.06.2015.)

Vairumā gadījumu, kad tiesu izpildītāji bloķē parādnieku kontus, viņiem tas ir pēkšņs un negaidīts pavērsiens, turklāt bez iespējām izņemt sev pienākošos summu – iztikas minimumu. Uzzini, kāda ir izeja no šīs neapskaužamās situācijas!

„Pēc pieredzes varu teikt, ka apmēram 30% parādnieku, kuriem ir bloķēti bankas konti, dzīvo ārpus Rīgas un nezina par citām naudas izņemšanas iespējām. Laukos dzīvojošiem cilvēkiem nav jābrauc uz bankas filiāli, lai izņemtu iztikas minimumu, kas viņiem pienākas – to var izdarīt arī Latvijas Pastā, turklāt izdevīgāk!” uzsver Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Lai gan parādniekam vajadzētu būt informētam par tiesu un tajā piedalīties, tomēr reālā situācija ir tāda, ka 50% tiesu notiek bez parādnieku klātbūtnes. Tas tāpēc, ka parādnieki bieži vien nezina ne tiesas datumu, ne laiku – pavēsts par tiesu tiek sūtīta uz jau atsavinātā īpašuma adresi, kurā parādnieks vairs nedzīvo. Arī bez parādnieka klātbūtnes pēc tiesas lēmuma tiek izsniegts izpildraksts un tiesu izpildītājs bloķē parādnieka kontus. Līdz ar to parādnieks nokļūst neapskaužamā situācijā, jo nevar izņemt pat sev pienākošo iztikas minimumu.

Šādos gadījumos naudu var izņemt divos veidos, bet cilvēki parasti ir informēti tikai par vienu no tiem. Pirmais – iztikas minimumu parādnieks no konta var izņemt bankas filiālē, bet tur naudas izņemšana maksā apmēram trīs eiro (piemēram, „Swedbank” – sākot no 4.27 EUR, bet „ABLV Bank” un „SEB Banka” – no 3.00 EUR). Otrs variants, kuru iesaka Latvijas Kredītņēmēju asociācija, ir atvērt kontu un izņemt naudu Latvijas Pastā. Tur naudas izņemšana maksā daudz lētāk – sākot no 0.40 EUR. Turklāt Latvijas Pasts ir valsts uzņēmums, tāpēc iemaksātā nauda paliek Latvijas tautsaimniecībai.

Gadījumā, ja Jums vai Jūsu draugiem tiek bloķēti konti, aicinām griezties pie Kredītņēmēju konsultāciju centra (www.kreditnemejs.lv) speciālistiem. Par piecu kafijas tasīšu cenu kafejnīcā jeb 20.00 EUR speciālisti izanalizēs Jūsu problēmsituāciju un sniegs ieteikumus, kā konkrētajā situācijā rīkoties. Konsultācijas laikā uzzināsiet par tiesiskās aizsardzības procesu, par savām tiesībām tiesu procesā, noteikumus, kas jāievēro tiesu izpildītājam, kā arī citu vērtīgu informāciju, kas palīdzēs ietaupīt simtus vai pat tūkstošus.