Maksātnespējas likumu atkal grozīs? (10.02.2015.)

Spread the love

Jau ziņots, ka šī gada 1. martā plānota Maksātnespējas likuma (MNL) grozījumu, kas pieņemti pagājušā gada septembrī, stāšanās spēkā.

Redakcija, kas nav grozīta un kurai vajadzētu stāties spēkā šī gada 1. martā, paredz šādus maksātnespējas procesa termiņus:

–        Ja parādsaistības pēc mantas pārdošanas, tātad pēc bankrota procedūras pabeigšanas, būs līdz 100 000 EUR, saistību dzēšanas procedūra ilgs vienu gadu.
–        Ja parādsaistības būs no 100 000 līdz 300 000 EUR, saistību dzēšanas procedūra ilgs divus gadus.
–        Savukārt, tiem, kuriem parādsaistības būs virs 300 000 EUR – trīs gadus.

Lai gan laika vēlreiz kvalitatīvi veikt MNL grozījumus nav, izskatās, ka likums vēl tomēr pēdējā brīdī tiks grozīts. Tas, ko šobrīd piedāvā bankas, attiecībā uz maksātnespējas procesa termiņiem un parādsaistību apmēriem, ir sekojošais:

–        Ja parādsaistības pēc mantas pārdošanas būs līdz 30 000 EUR, tad saistību dzēšanas procedūra ilgs vienu gadu.
–        Ja parādsaistības būs no 30 000 līdz 150 000 EUR – procedūra ilgs divus gadus.
–        Savukārt, ja parādsaistības būs virs 150 000 EUR – trīs gadus.

Vēl plānots no MNL izņemt nolikto atslēgu principu, ko pārcels uz Patērētāju tiesību aizsardzības likumu.

„Piekrītu, ka nolikto atslēgu principa ieviešana neatrisinās pagātnes problēmas, bet gan var risināt nākotnes problēmas. Līdz ar to tā ielikšana Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir atbalstāma, tomēr absolūti nepiekrītu kārtējai maksātnespējas procesa termiņu grozīšanai,” savu nostāju pauž Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš un pamato savu viedokli: „Iepriekš pieņemtie termiņi ir absolūti nepieciešami, jo tie vērsti uz to, lai kredītu grūtībās nonākušie varētu reāli atbrīvoties no parādsaistībām un uzsākt dzīvi no jauna. Tie cilvēki, kas šobrīd iet maksātnespējas procesu, ir ekonomiski aktīvi un viņi Latvijas ekonomikai ir ļoti nepieciešami, turklāt maksātnespējas iziešana ir arī veids, kā izvilkt cilvēkus no ēnu ekonomikas, par ko tik daudz uztraucas Finanšu ministrs.”

J. Āboliņš skaidro, ka iepriekšējā Saeimā 2014. gada septembrī pieņemtie maksātnespējas procesa termiņi jau bijuši ilgi diskutēti, izskatīti un soli pa solim Tautsaimniecības komisijā nonākts pie šāda kompromisa varianta. Tas daudzkārt izvērtēts un izskatīts no visām pusēm.

„Jā, saprotu arī banku bažas, jo maksātnespējas procesā šobrīd ir vismaz pieci tūkstoši personu, un, visticamāk, pēc jaunā likuma pieņemšanas, šie cilvēki 2-3 mēnešu laikā būs brīvi no parādsaistībām. Tomēr es domāju, ka tas ir apsveicami un labi gan bankām, gan valstij, gan sabiedrībai. Bankas precīzi zinās šo personu kredītvēsturi un varēs piedāvāt atbilstošus nosacījumus. Uzskatu, ka bankām skaidri un gaiši jāpasaka, kādi nosacījumi būs cilvēkiem, kas izgājuši maksātnespējas procesu. Tas viss jāizvērtē laicīgi un sabiedrība jāinformē par to,” uzsver J. Āboliņš.

Latvijas Kredītņēmēju asociācija uzskata, ka Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidenta Mārtiņa Bičevska un Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča piedāvātie termiņi ar citiem parādsaistību apmēriem būtu iespējami pēc trīs līdz četriem gadiem, kad likumu varētu vērt vaļā vēlreiz. Tagad ieviest banku izvirzītos grozījumus nebūtu atbilstoši šī brīža ekonomiskajai situācijai.

„Bijušais ministru prezidents Valdis Dombrovskis saka, ka ekonomiskā krīze ir beigusies, bet mēs pēc tiem cilvēkiem, kas pie mums vēršas, varam pateikt, ka krīze nav beigusies un nekas neliecina, ka ienākumi būtu atgriezušies iepriekšējā līmenī,” atklāj J. Āboliņš.

Latvijā nekustamā īpašuma burbulis ir bijis tiešām smags – pēc Pasaules bankas veiktā pētījuma, Latvijā nekustamā īpašuma cena kritās pat līdz 70%, kas netika novērots nekur citur Eiropā. Līdz ar to pastāvēja arī vissīvākā konkurence attiecībā uz kredītiem, un tikai Latvijā izsniedza kredītus ar 105% likmi, kas nu ir uz banku un vadošo banku darbinieku atbildības. Turklāt tajā pašā laikā Latvijā arī visdrastiskāk kritās ienākumu līmenis – cilvēkiem, kuri iet uz maksātnespēju, algas kritums tajā laikā bija vismaz 25-30% un pat 50%, nemaz nerunājot par tiem, kuri vispār palika bez darba.

„Tā kā 1. marts ir svētdiena, likumdevējiem ir maksimums 3 nedēļas, kuru laikā normālā kārtībā nevar pagūt izskatīt likuma priekšlikumus. Sanāk, ka 12. februārī likums ir jāatver un 26. februārī jau jāpieņem. Tā nav labā prakse likumu pieņemšanā un apspriešanā, turklāt Latvijas sabiedrība līdz ar to vispār nevar tikt iesaistīta!” neapmierinātību pauž J. Āboliņš.

Sakarā ar šo Latvijas kredītņēmēju asociācija ceturtdien, 12. februārī, plkst. 8.15 rīkos sapulci pie Saeimas ēkas, lai paustu savu viedokli par MNL pieņemšanu un kārtējo grozījumu veikšanu. Tieši 12. februārī MNL atkal tiks atvērts izskatīšanai, un jau 26. februārī tas ir jāpieņem.

Ikviens aktīvists un kredītu grūtībās nonākušās personas aicinātas piedalīties piketā, lai paustu arī savu nostāju šajā jautājumā!

Tiekamies ceturtdien plkst. 8.15 Rīgā, Jēkaba ielā 11.

Šī mājaslapa izmanto sīkpakas, lai uzlabotu jūsu pieredzi.
Piekrist

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings